فقر در ایران سالبهسال افراد بیشتری را به زیر خط خود میکشاند. از سال84بهبعد تعداد فقیران در کشور افزایش قابلتوجهی یافت. سوءمدیریت وبیتدبیری دولتها موجب شده تا قدرت خرید مردم کاهش یابد. پیشترگزارشهایی، از زیرخطفقربودن یکسوم جمعیت ایران حکایت داشت، اما هماینک قائممقام وزیر تعاون، رفاه و امور اجتماعی، تنها از شناسایی 12 میلیوننیازمند در کشور خبر میدهد.
این درحالی است که راغفر، طراح نقشه فقر ایران، طی جدیدترین اظهارات خود در گفتوگو با «شرق» اعلام میکند که40درصد جمعیت ایران زیر خط فقر هستند و متأسفانه روزبهروز آمار فقیران در کشور افزایش پیدا میکند. با احتساب جمعیت 77 میلیوننفری ایران درپایان سال 93، میتوان به این جمعبندی رسید که بیش از 30 میلیوننفر ازمردم ایران امروز به زیر خط فقر رفتهاند و دولت برنامه مشخصی برای توقف وکاهش این تعداد فقیر در کشور ندارد.
اگرچه سیدابوالحسن فیروزآبادی،قائممقام وزیر رفاه، اعلام کرده که هیچ نقشهای از فقر در کشور وجودندارد. حسین راغفر میگوید: اتفاقا نقشه فقر وجود دارد، اما هیچ برنامه خاصی از سوی دولت برای ریشهکن کردن فقر وجود ندارد. به گفته او، تا قبل ازسال 84 آمار فقیران در ایران زیر 30 درصد بود، اما از سال 84 به این طرف،این آمار رو به افزایش رفته است تا جایی که هماینک باید گفت تعداد فقیران در جمعیت ایران به بیش از 40 درصد رسیده است و درصورتی که دولت برنامهای برای این مسئله نداشته باشد، این آمار بیشتر از این خواهد شد.
این اقتصاددان معتقد است که روند شاخصها نشانی از بهبود وضعیت اقتصاد ایران ندارد و بر عوامل متعدد در شکلگیری فقر در ایران تأثیر میگذارند. وی سهم کلانشهر تهران را نسبت به سایر استانها از حیث میزان فقیران در درون خودحدود 30 درصد اعلام میکند و سیستانوبلوچستان را هم دارای جمعیت فقیرزیادی میداند. راغفر در واکنش به شناسایی 12 میلیون نیازمند در کشور گفت: این 12 میلیوننفری که شناسایی شدهاند، تنها افراد تحت پوشش دو نهاد کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند که در این دو نهاد پرونده دارند و وضعیت معیشت آنها مشخص است.
بنابر گفته این اقتصاددان، باید برای شناسایی مابقی خانوارهای فقیر براساس داده هزینه بر درآمد عمل شود و برای شناسایی تکتک خانوارها در مناطق و استانهای مختلف از طریق پرسشنامه وارد عمل شد وبا نمونهگیری از استانها، محاسبات را تکمیل کرد تا بتوان ارزیابیدقیقتری از میزان فقیران در کشور داشت. البته وی به این نیز اشاره کرد که خط فقر از یک استان به استان دیگر متفاوت است و اگر سبد مصرف معینی را برایهمه خانوارها تعریف کنیم، با توجه به این سبد و تفاوتهای موجود در آن،خطفقرها متفاوت میشود ضمن اینکه از یک خانوار به خانوار دیگر نیز خط فقرمتفاوتی میتوان لحاظ کرد. به گفته وی، درواقع خط فقر تنها برای گروه خاصی نیست، بلکه خانوارهای پنج نفره، چهارنفره و حتی دونفره نیز خط فقر متفاوتی دارند بههمیندلیل باید پرداختیها متناسب باشد.
وی درباره تخصیص یارانه 45 هزارتومانی برای خانوارهای ایرانی نیز اظهار کرد: متأسفانه این مبلغ پرداختی در حالی 45 هزارتومان در نظر گرفته شد که شدت فقر برای خانوارها اندازهگیری نشد؛ در حقیقت باید تفاوت خانوارها از حیث جبران افزایش قیمت حاملهای انرژی در نظر گرفته میشد.
وی معتقد است، درشرایط فعلی و در پی کاهش قدرت خرید مردم در اثر افزایش قیمت حاملهای انرژی، این میزان یارانه نقدی، منطق اصلی خود را از دست داده است و بایداین یارانه به افرادی که مستحق دریافت آن هستند، داده شود و آنها در اولویت پرداخت باشند و افراد غنی از دریافت چنین پرداختی حذف شوند. طراح نقشه فقرایران همچنین ضمن بیان این مطلب که خط فقر از یک استان به استان دیگر فاحشمیشود، خط فقر در کلانشهر تهران را دو میلیون و 700 هزار تومان اعلامکرد و گفت: خط فقر آنچنان رو به افزایش است که برای یک خانوار پنجنفره درتهران خط فقر دو میلیون و 700 هزار تومان است.
منبع:سایت الف